Olen toiminut päätoimisena valokuvaaja noin kaksi vuotta. Yleensä minulta kysytään häissä, että miten olen päätynyt häävalokuvaajaksi? Nooh, kaikkihan lähti muutama (muutama, se oli 2008!) vuosi sitten kun kaveripariskunta kysyi, että voisinko kuvata heidän hääkuvat. Valokuvaustaustaa oli jo siinä vaiheessa takana, mutta hääkuvauksesta ei ollut tietoakaan. He olivat nähneet kyllä kuviani, mutta eivät ainoatakaan hääkuvaa. Stressasin ihan hulluna ennen heidän häitään, mutta lopputuloksesta tykättiin. Huomasin jo hääpäivänä, että eihän tämä ole lainkaan niin kamalaa kuin ensin ehkä kuvittelin, vaan koin sen loppuen lopuksi erittäin mielenkiintoiseksi ja kiehtovaksi tapahtumaksi kuvata.

Tästä sai alkunsa oma hääkuvaajan ura ja nyt on kuvattu jo yli sadan pariskunnan häät. Yhä edelleen koen hääpäivät mielenkiintoisina ja suorastaan intohimoisesti kuvaan näitä hienoja päiviä, missä pääsen olemaan tekemisissä muiden ihmisten kanssa. Se on mahtavaa tässä hommassa ja kertoo paljon, kun huomaan aina hymyileväni jälkikäsitellessä hääkuvia. Niistä välittyy ihmisten aidot tunteet, reaktiot erilaisissa tilanteissa ja yleisestikin välitön tunnelma juhlapäivänä.

Niin ja sitten muutama sananen minusta. Olen oululaislähtöinen, turkulaistunut 35-vuotias kahden mahtavan lapsen isä ja ihanan vaimon aviomies. Noin satavuotiaan asuntomme lautalattioita naarmuttaa myös pari italianvinttikoiraa, Uma ja Milda. Omia häitä juhlimme 2011 ja kyllä, suutarin lapsella ei meinannut olla kenkiä. Hommasin nimittäin häihimme kuvaajan noin kolme viikkoa ennen hääpäivää, älkää tehkö samoin, vaan olkaa hyvissä ajoin liikkeellä kuvaajan suhteen.  

Harrastuspuolelta sen verran, että lukioiässä olin vielä innokas jääkiekkoilija, mutta se ura kariutui loukkaantumisiin ja samoihin aikoihin tuli sitten käytyä ensimmäinen valokuvauskurssi koulussa. Siellä kehitettiin itse mustavalkonegatiiveista kuvat pimiössä ja siitä se varsinainen kipinä sai alkunsa kuvaamiseen. Lumilautailua tuli myös aktiivisemmin harrastettua silloin kun asuin Oulussa, mutta kyllä Turustakin vielä haikailen silti puuterilumien perään. Ukkini ja hänen veljensä olivat kyllä kovin ahkeria valokuvaajia myös, joten jollain tasolla tämä homma on saattanut suvussakin kulkea. Ja näköjään kovaa vauhtia tulee omakin jälkikasvu perässä kun kahden vuoden iässä oma poika ilmeisesti otti selfietä mun vanhalla filmikameralla niin, että objektiivin etuosa oli kiinni silmässä. Ihmisten kanssa tulen hyvin toimeen ja kuten aina asiakkaillekin painotan, tämä on täysin asiakaspalveluammatti. Se on todella tärkeää siinä vaiheessa kun kuvaan esim. lapsia tai hääpareja, että meillä synkkaa ja kuvauksista saadaan täten kaikki paras mahdollinen irti. 

Pyrin kehittämään itseäni jatkuvasti ja parhaiten oppii ainoastaan kuvaamalla. Ei siinä, etteikö 1,5 vuotta kestävästä valokuvaajan ammattitutkinnosta olisi saanut jotain irti, mutta parhaat opit olen saanut alan muilta kuvaajilta ja erilaisten workshoppien kautta. Esimerkkinä tästä, huhtikuussa 2015 ja 2016 tuli osallistuttua SNAP Photography Festival -nimiseen tapahtumaan, missä oli maailman huippuja ammentamassa oppejaan ja reissuista tuli palattua todellakin kameralaukku täynnä uusia ideoita ja ajatuksia. Edellä mainitulle tapahtumalle kävin vielä hakemassa palauttavia oppeja Way Up North -seminaarissa Tukholmassa lokakuussa 2015. Järjestimme myös oman workshopin, Bujaka Photo Campin, kauniissa saaristolaismiljöössä toukokuussa 2016. Kuvatessani pyrin hyödyntämään vallitsevan valon mahdollisimman hyvin ja käyttämään sitä valonlähteenä kuville. Tottakai on tiettyjä tilanteita, missä kaivan tekoauringot laukusta esiin kun tilanteet sitä vaativat. Salaman käyttöä en missään nimessä pelkää ja hallitsen nekin laitteet hyvin, mutta pyrin silti kuvaamaan tilanteet niillä valonlähteillä mitä silloin on tarjolla (onneksi tekniikkakin on paljon kehittynyt vuosien varrella).

Jään odottamaan yhteydenottoanne ja toivottavasti tavataan pian!


// Jere

jeresatamo

 

Alla vielä muutamia linkkejä, minkä takaa löytyy lisää juttuja ja saavutuksia liittyen tekemisiini:

Looks Like Film -sivuston tekemä haastattelu minusta:
http://www.lookslikefilm.com/blog/10q-interview-jere-satamo

Kansainvälisen Wedisson.com:n vuosittaisessa kilpailussa sijoittauduin ainoana suomalaisena 30 parhaan joukkoon:
http://wedisson.com/page/best_photographers

Kansainvälinen hääkuvaajien hakusivusto Fearless Photographers:
http://www.fearlessphotographers.com/photographers.cfm?locationID=80&photogID=4482&jere-satamo

Studiohääkuva 2015 -sarjan voitto:
http://www.haat.fi/aiheet/haajuhla/kaksin-on-vuoden-haakuva-2015

Kansainvälinen hääkuvaajien sivusto MyWed:
https://mywed.com/photographer/jeresatamo/

Facebook-sivut:
http://www.facebook.com/jeresatamophotography

Instagram-tili:
https://instagram.com/jeresatamophotography